Dziewczyny (i chlopaki) potrzebuje rady bo rozwazam cos co jeszcze rok temu nie przeszloby mi przez glowe. Mam dwoje dzieci, kredyt i szukam sposobu zeby podreperowac budzet, a kolezanka jezdzi do Niemiec do opieki nad starszymi osobami i mowi ze da sie na tym normalnie zarobic. Boje sie jezyka, tego jak zostawic dom na kilka tygodni i czy te agencje sa uczciwe. Ktos z was albo ktos bliski robil cos takiego, jak to wyglada od strony organizacji i czy warto sie w to pakowac
opieka nad starszymi w Niemczech, da sie na tym uczciwie zarobic |
|
Pani Anno, zanim pani zdecyduje proszę dokładnie sprawdzić na jakiej umowie agencja panią zatrudnia i gdzie odprowadza składki, bo od tego zależy pani ubezpieczenie zdrowotne i przyszła emerytura. Praca za granicą potrafi się opłacać, ale diabeł tkwi w szczegółach rozliczeń. Proszę też dopytać kto pokrywa dojazd i zakwaterowanie, bo to bywa różnie i realny zarobek na rękę wygląda czasem inaczej niż w ogłoszeniu.
Anna, robię w hr więc temat zatrudnienia za granicą trochę znam. Najważniejsze to trafić na porządną agencję, a nie pierwszą z brzegu z ogłoszenia. Koleżanka z dawnej firmy brała zlecenia przez praca opiekunka osób starszych niemcy i mówiła, że umowę oraz warunki miała spisane jeszcze przed wyjazdem. To bym sprawdził w pierwszej kolejności, no i poczytał opinie zanim się na cokolwiek zdecydujesz.
rozumiem ten dylemat, mam kolezanke ktora rozwaza to samo. ale opieka to duzo odpowiedzialnosci, trzeba sie jeszcze wielu rzeczy nauczyc. czy naprawde sie oplaca? no ale kryzys finansowy zmusza do roznych pomyslow.
Wracam do tego, w warsztacie pracuje ktoś, kto zna kogoś z Niemiec. Podobno opieka teraz lepiej płatna, ale odpowiedzialność większa.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|