Szukam auta dla zony, do miasta i na weekendy na działkę. Budżet do 30 tys, do tej pory jeździła punto 1.2 z 2010 ale juz nie chce sie reanimowac. Patrze na yarisa, fabie i golfa 6. Co bym mial omijac na takim budzecie? Plus jakies polecane sprawdzone serwisy w wwie do diagnostyki przed kupnem?
Auto używane do 30 tys — co polecacie w 2026 |
|
Marek, omijaj golfa 6 z DSG (skrzynia leci po 200 tys km, naprawa 8-10k), bierz jak już to z manualem 1.4 TSI ale uwaga na łańcuchy rozrządu — częsty problem do 2012 rocznika. Yaris i fabia to bezpieczne wybory. Diagnostyka: Bartol na Targówku albo Auto-Test na Bemowie, biorą 250 zł za pełny przegląd przed kupnem.
Z mojego doświadczenia kupowanie aut używanych zawsze należy zaczynać od historii VIN. CarVertical, AutoDNA, Carfax — koszt 100-200 zł za jedno auto, ale potrafi pokazać że 'bezwypadkowe' miało 3 stłuczki w Niemczech. Bez tego nie kupuję żadnego auta od 15 lat.
Marek u mnie golf 6 1.6 benzyna już 9 lat, kupiłam za 28 tys w 2017 roku, jeździ jak nowy. Klucz to wybierać konkretną sztukę i nie patrzeć tylko na rocznik — auto z 60 tys km w garażu od babci jest lepsze niż nowsze z 200 tys i jednym właścicielem-handlarzem.
My ostatnio kupiliśmy Toyotę Auris 1.33 z 2014, 95 tys km, za 27 tys. Idealne miejskie, mała spalanie (5,5 l/100), proste w serwisie. Yaris był za mały na fotelik dziecka + bagaż na wakacje, Auris jest idealny — szczerze polecam Marek żonie do takich celów.
Na rozmowie kwalifikacyjnej jeden kandydat opowiadał historię swojego golfa MK6 z DSG i potwierdził o czym pisał Paweł — wymiana skrzyni za 11 tys w autoryzowanym serwisie. Po takim wydatku już nigdy nie kupi DSG. Anegdota ale prawdziwa. Marek, manual + benzyna = pewniak.
Z perspektywy emeryta który zmienił pięć aut przez 40 lat: najważniejsza rzecz to zaufany mechanik. Mam takiego od 25 lat, sprawdza każde nowe auto przed kupnem. Wie co i gdzie psuje się w danej marce. Polecam Marek poszukać dobrego mechanika w okolicy, nie tylko serwisu diagnostycznego.
z praktyki ze skupem, do 30 tys w 2026 trzeba uwazac bo ceny poszly w gore i za te pieniadze sa juz wieksze przebiegi. najlepiej szukac od pierwszego wlasciciela z fakturami. diesel oplaca sie jak jezdzisz duzo, do miasta lepiej benzyna albo lpg
Dorzucę 3 grosze, w budżecie do 30 tys polecam japończyków, mazda 6 albo toyota avensis. Jeżdżą jak czołgi. Tylko sprawdzaj historię serwisową i unikaj aut po taxi. 40 lat za kierownicą nauczyło mnie że tańsze w zakupie często droższe w utrzymaniu.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|